Μμμμμ!!! Μύρισε Χριστούγεννα!!!

Οι μέρες σχεδόν κοντεύουν, τα Χριστούγεννα είναι μια ανάσα και όπου να 'ναι θα ξεκινήσουμε την αντίστροφη μέτρηση κουνώντας το χέρι στο '15, καλωσορίζοντας με ευχές και κανακέματα το '16!!! Κάθε χρόνο παραδοσιακά πια η συγκεκριμένη εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην κουζίνα και για να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, μπαίνουμε στις κουζίνες αυτήν την εβδομάδα και βγαίνουμε όταν πια τελειώσουν και επίσημα οι γιορτές...!!! Μας αρέσει όμως, το λατρεύουμε και δεν διαμαρτυρόμαστε ποτέ για την συγκεκριμένη κούραση! Γι' αυτό λοιπόν κι εγώ ο  κόσμος να χαλάσει, με γρίπη ή χωρίς, με κλάματα ή με γέλια, χαρές ή γκρίνιες θα βρω τρόπο να γεμίσω με αναμνήσεις όλες τις αισθήσεις των παιδιών μου!!!
Η Δευτέρα με βρήκε πρωί πρωί στην κουζίνα, ένας ζεστός καφές και μπόλικη όρεξη επί τάπητος ήταν αρκετά για το δικό μου Χριστουγεννιάτικο καλωσόρισμα!!!


Πάντα όταν ξεκινάω θέλω όλα να γίνουν με τάξη, κατεβάζω ένα ένα τα βαζάκια που περιέχουν όλα τα απαραίτητα υλικά, από το μαγικό ντουλάπι, ανοίγω το βιβλίο συνταγών βάζω στη σειρά το μίξερ, τη  ζυγαριά, τα τάπερ και τις κουτάλες, τα καμαρώνω για λίγα δευτερόλεπτα και μετά αρχίζει ο κακός χαμός!!! Πώς τα καταφέρνω έτσι κάθε φορά; Μόνο  με τάξη δεν γίνονται τα γλυκά μου...!!!! Αλεύρι, ζάχαρη, μέλι, κανέλα, αβγά, βούτυρα...κατακλύζουν την κουζίνα κυριολεκτικά. Φέτος ανέλαβα να ετοιμάσω καλούδια  για τις μαμάδες - γιαγιάδες, αλλά και για την κυρία του Βασίλη ως Χριστουγεννιάτικο δωράκι οπότε όλα έγιναν επί τρία!!! Ο φούρνος πήρε κυριολεκτικά φωτιά, 



Κάθε χρόνο παραδοσιακά πια, ξεκινάω από τη ζύμη για τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, νομίζω πως τα υλικά τους κρύβουν κάτι από τη χαμένη μου πια παιδικότητα και η μυρωδιά τους καθώς ψήνονται μου ξυπνάει τόσο τις αισθήσεις όσο και τη διάθεση!!! Θυμάμαι αυτές τις τελευταίες πριν τις γιορτές, σχολικές μέρες που άφηνα τη μαμά μου το πρωί στην κουζίνα αποχαιρετώντας την  και επιστρέφοντας  το μεσημέρι στο σπίτι, περίμενα πώς και πώς να ανοίξει την πόρτα, να με σφίξει στην αγκαλιά της και να απολαύσω τη γνώριμη γλυκιά μυρωδιά της με έξτρα κανέλα, μια μυρωδιά που  σκέπαζε ολόκληρο το σπίτι και το έκανε να μοιάζει ακόμα πιο γιορτινό, ακόμα πιο χαρούμενο! Μια μυρωδιά που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα την οσφραίνομαι πάντα αυτές τις μέρες !!! Πόσο όμορφες, μυρωδάτες, γευστικές και γεμάτες αγάπη αναμνήσεις κρατάω στην καρδιά μου, καμιά φορά αναρωτιέμαι αν θα καταφέρω κι εγώ να γεμίσω κάθε πτυχή της ψυχής και της καρδιάς των δικών μου παιδιών με τόσο απλές αλλά συνάμα τόσο ξεχωριστές στιγμές!!! 
   


Την πρώτη μέρα τέλειωσα με τα μπισκοτάκια και τα μελομακάρονα μου!! Φέτος δοκίμασα την συνταγή του Άκη Πετρετζίκη και δεν σας κρύβω πως ενθουσιαστικά με το αποτέλεσμα, οπότε σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα!!! Μέχρι να γυρίσουν τα μικρά μου από τη γιαγιά τους,  ναι, ναι, αυτή τη φορά δεν είχα ούτε ένα βοηθό και τα μικρά χεράκια δεν έπαιξαν με ζυμαράκια γιατί σε διαφορετική περίπτωση αυτή η ανάρτηση θα γίνονταν του χρόνου τέτοιο καιρό,  εγώ είχα ήδη ετοιμάσει την πιατέλα της κυρίας του Βασίλη, την οποία συνοδεύσαμε  με ένα από τα ρόδια μας και της την προσφέραμε την επόμενη μέρα στη σχολική γιορτή, φυσικά της τη δώσαμε με μεγάλη αγάπη, ζουμερά φιλιά, σφιχτές αγκαλιές και πολλές πολλές ευχές από το πιο όμορφο ξωτικό του κόσμου! Αν δεν παινέψω το παιδί μου γίνεται;



Οι επόμενες μέρες, ήταν μέρες του κουραμπίε και άλλης μίας δόσης από μπισκότα μιας και από την προηγουμενη φουρνιά, περίπου 80 κομμάτια, δεν έμεινε ούτε ένα για δείγμα!!! Είναι τόσο βουτυράτα και λαχταριστά που είναι αδύνατο να περάσεις από μπροστά τους, να σου γαργαλίσουν τη μύτη και απλά να τα προσπεράσεις!!! 


Τελικά όλα είναι σε τάξη...!!! Χα χα χα!!! Βαλμένα με  προσοχή στις πιατέλες,  στολίζουν το τραπέζι,  περιμένουν καρτερικά να έρθει η σειρά τους ώστε να χαρίσουν γευστική απόλαυση σε όποιον κεραστεί!! Η αρχή έγινε στην κουζίνα, μπορεί να επικράτησε πανικός, όμως πιστέψτε με είναι τόσο ωραίος αυτός ο πανικός και τόσο μυρωδάτος που μέχρι και ο Βασιλάκος συνειδητοποίησε την αλλαγή και μπαίνοντας στο σπίτι λέει κάθε φορά, από μόνος τους πια....   

                                  "Μμμμμ!!!! Μανούλα, μυρίζεις Χριστούγεννα!!!''

Είμαι σίγουρη πως και οι δικές σας κουζίνες γέμισαν από τις μυρωδιές των Χριστουγέννων, καλή επιτυχία σας εύχομαι και του χρόνου με υγειά!!!!

See you soon...!!!





CONVERSATION

35 Σχολια:

  1. Γράφεις: "θα βρω τρόπο να γεμίσω με αναμνήσεις όλες τις αισθήσεις των παιδιών μου!!!". Βρε κορίτσι, εδώ γέμισες με εικόνες και αρώματα τις δικές μας αισθήσεις, λες να μην το κατάφερνες στα παιδάκια σου?
    Με συγκίνησες και με γλύκανες!
    Κρίνοντας από τις φωτογραφίες σου, τα γλυκίσματά σου είναι ΟΝΕΙΡΟ!!!
    Και του χρόνου, ομορφιά μου! Να (μοσχο)μυρίζεις Χριστούγεννα και τα παιδάκια σου να χαμογελάνε μέχρι τ' αφτιά!
    Καλές γιορτές! Με υγεία και αγάπη στο... Βασιλικά Φωτισμένο σπιτικό σας!!!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ax!!! Κοριτσάκι μου γλυκό, πάντα ξεχωριστά τα σχόλιά σου!!! Εσύ να ήξερες πόσο καταφέρνεις και με συγκινείς... Καλές γιορτές και σε σένα μικρή μου!!! Φιλιά πολλά και μπόλικη μοσχομυριστή αγάπη από το Βασιλικά Φωτισμένο σπιτάκι μου!!!

      Διαγραφή
  2. Είναι τέλεια! Σαν από σελίδα περιοδικού! Καλές γιορτές με Υγεία! Καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον κάνω προόδους στη φωτογραφία...!!! Χα χα χα!!!! Καλές γιορτές και σε εσένα γλυκιά μου, με υγεία και αγάπη!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  3. Τι ωραίες φωτογραφίες! Και του χρόνου να είστε καλά!Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου και του χρόνου καλή μου, με μια χρονιά πολύ πολύ πολύ καλύτερη!!!Φιλιά!!!!

      Διαγραφή
  4. Πω πω!!! Μας λίγωσες πρωί πρωί!!!! Υπέροχα όλα μοσχομυριστά και από μακριά! Καλώς σε βρήκα!!! Βέρα από fairywo-mom.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Βέρα, καλώς μας ήρθες!!! Σου έφτιαξα το πρωινό και χαίρομαι ιδιαίτερα!!! Θα τα λέμε λοιπόν...!!!!

      Διαγραφή
  5. πραγματικα η αναρτηση σου με συγκίνησε...γιατι μου θυμισε κ τα δικα μου παιδικα χρόνια...όταν γυρνώντας απο το σχολείο, έμπαινα στο σπίτι κ όλοκληρο το σπίτι μοσχοβόλαγε από τα γλυκά της μαμας!!
    και του χρόνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιτσάκι μου, τελικά αυτές οι στιγμές είναι όντως ανεκτίμητες!!! Χαίρομαι που κατάφερα και σου ξύπνησα τόσο όμοφες αναμνήσεις!!! Και του χρόνου με υγεία!!!

      Διαγραφή
  6. Και του χρόνου, κούκλα μου, να είσαστε καλά να ξαναπλάσετε τις λιχουδιές σας και να ξαναμυρίσει το σπιτικό σας Χριστούγεννα (και η μανούλα, φυσικά)!!!!
    Σίγουρα θα είναι γεμάτα τα αγγελούδια σου από γλυκές αναμνήσεις!!!
    Φιλάκια και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και του χρόνου αγαπημένη Φιλία, υγεία και αγάπη για όλους!!! Νομίζω πως του χρόνου θα έχουν και ενεργή συμμετοχή τα μικρά...!!!! Σε φιλώ, καλό ΣΚ!!!

      Διαγραφή
  7. υπέροχες φωτογραφίες που μου έδωσαν την αίσθηση πως μύρισα και γεύτηκα όλες τις λιχουδιές που ετοίμασες.. και του χρόνου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τα κατάφερα, τότε χαίρομαι ιδιαίτερα!!!! Και του χρόνου Τζινάκι!!!!

      Διαγραφή
  8. μιαμ μιαμ νοστιμιες!!!! καλες γιορτες με υγεια, αγαπη κι ευτυχια ευχομαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλές γιορτές Ιωάννα μου, τα καλύτερα σου εύχομαι!!!

      Διαγραφή
  9. Και του χρονου γλυκια μανουλα!!!Θα ηθελα κι εγω να μυρισω/γευτω λιγες λιχουδιες σου...αχ αυτα τα νησια...χρονο δεν μας αφηνουν!Σας φιλω και μου λειπετε πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγάπη μουυυυυ!!!! Ομορφιά μουυυυ!!!! Δασκαλάρα μουυυυ!!!! Μας λείπεις κι εμάς!!!!Αχ, αυτά τα έρμα τα νησιά... Πού θα πάει ψυχή μου μια μέρα θα τα καταφέρουμε!!! Σε περιμένουμε ψυχή μου!!! Σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  10. Και του χρονου γλυκια μανουλα!!!Θα ηθελα κι εγω να μυρισω/γευτω λιγες λιχουδιες σου...αχ αυτα τα νησια...χρονο δεν μας αφηνουν!Σας φιλω και μου λειπετε πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μμμμμμμμ μυρωδιες Χριστουγεννιάτικες μανουλα..Κικη τα παιδακια σου σιγουρα θα κρατησουν τις μυρωδιες και τις αναμνήσεις αυτες για παντα.. τελεια φαινονται τα Χριστουγενιατικα γλυκα σου.. και τι ομορφες φωτόγραφίες ειναι αυτες!!!!! μας λίγοσες βρε κορίτσια μου.. και του χρόνου μικρή μου να είσαι καλα και να τα ξανα κανεις να χαιρεσαι την οικογενεια σου.. καλες γιορτες να έχετε να περνατε ομορφα... φιλακιααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθούμε πολυ γι' αυτές τις γλυκές αναμνήσεις Ρουλάκι μου, τις αξίζουν άλλωστε!!!Και του χρόνου με υγέια σου εύχομαι!!! Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  12. Υπέροχα τα γλυκίσματα σου!!! Και του χρόνου με υγεία!!!Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και του χρόνου Σπυριδούλα μου! Φιλιά πολλά κι από εμένα!!!

      Διαγραφή
  13. Τι ωραία! Και του χρόνου, Κική μου!
    Καλές γιορτές σας εύχομαι, με αγάπη, χαρά και γαλήνη! Να περάσετε υπέροχα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλές γιορτές και σε εσένα κοριτσάκι μου, υγεία και χαρά για όλο τον κόσμο!!!Να περάσεις κι εσύ μοναδικά!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  14. Μοσχοβόλησε ο τόπος Κική μου μέσα από την οθόνη! Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνα μου γλυκιά, καλή Χρονιά σου εύχομαι!!!

      Διαγραφή
  15. Χρόνια πολλά και καλά γεμάτα υγεία και χαρά στο σπιτικό σου Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και καλά για ολους μας Κατερίνα μου!!! Καλή Χρονιά!!!

      Διαγραφή
  16. Χρόνια πολλά με υγεία, ευτυχία και χαρά!Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά γεμάτα από υγεία πάνω απ' όλα!!! Καλή Χρονιά και πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  17. Πωπω, μυρωδιές !!!! Οσο για αυτά τα μελομακάρονα (του Ακη ) είναι απλά ονειρεμένα!!! Εχουμε κάνει δυο (!!) δόσεις και με βλέπω και για τρίτη!!!!χαχαχα!!! Φιλάκια πολλά σε όλα τα μαγουλάκια και μια μεγάααλη ευχή για μιαν όμορφη και χαρούμενη Πρωτοχρονιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλιά πολλά, μελομένα κι από εμάς κοριτσάκι μου!!! Καλή Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο!!!

      Διαγραφή
  18. ˛.°★。ΚΟΥΚΛΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥς ΚΟΥΚΛΟΥΣ ΓΙΟΥς, ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ & ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ & ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ★* *
    ˛°_██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ 。**
    ˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ~`˛_Π_____. * ˛*
    .°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*../______/~\*.
    *(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬-
    ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ! ΦΙΛΑΚΙΑ ΜΥΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου Χαρά!!! Σου εύχομαι μια χρονιά ονειρεμένη από κάθε άποψη...!!! Τα καλύτερα για εσένα και τα ξεχωριστά παιδιά σου!!!! Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά!!!

      Διαγραφή

Υour comments make me happy!!