Μαθηματικά μυαλά!!!


Και οι μέρες διαδέχονται η μία την άλλη πότε με ήλιο και ζέστη, πότε με βροχή και κρύο, πότε με παγωνιά...Μια κατάσταση αλλοπρόσαλλη και αρκετά εκνευριστική. Η παραμονή μας στο σπίτι συνεχίζεται και ίσως να έχουμε αποδεχτεί λιγάκι την κατάσταση. Τα πώς και τα γιατί έχουν εκλείψει σχεδόν και η αναζήτηση της παρέας του σχολείου επανέρχεται στη μνήμη μας όταν λέμε τη μαγική λέξη "καληνύχτα" τότε που θυμόμαστε να κάνουμε και να πούμε τα πάντα...!!! Ωστόσο καταφέρνουμε ακόμα και κρατάμε το ενδιαφέρον μας για δραστηριότητες  " Παίζω και Μαθαίνω" σε υψηλό επίπεδο, πλέον επιλέγει μόνος του το παιχνίδι που θα παίξουμε, άλλες φορές ακολουθεί τους κανόνες ενώ άλλες δημιουργεί δικούς του, που τους αναιρεί ή τους επαναφέρει ανάλογα με τη διάθεση και τις ανάγκες του!!! 



Τα πρωινά μας ενδιαφέροντα λοιπόν επικεντρώνονται σε παιχνίδια που χρειάζονται " γερό μυαλό", αυτό που μας χαρίζει ένα ζεστό ποτήρι γάλα με μία κουταλιά μέλι και μετά ως δια μαγείας ακονίζεται το μυαλό μας και γινόμαστε πολύ πολύ έξυπνοι, τόσο που παίζουμε τα σχήματα και τους αριθμούς στα δάχτυλα!!!  Χα χα χα!!! Έτσι μετά από το πρωινό μας, κουβαλάμε τα κυπελάκια με τα σχήματα, τα αδειάζουμε, τα μπερδεύουμε πολύ καλά, καθώς είμαστε και ακριβοδίκαιοι, και στη συνέχεια μοιράζουμε το καθένα στο δικό του σπιτάκι αναγνωρίζοντας τα σχήματα. Όταν αποδείξουμε στον εαυτό μας ότι τα καταφέραμε τέλεια με το δυνατό μας μυαλό, αφήνουμε τα κυπελάκια στην άκρη και φτιάχνουμε ενώνοντας  τα σχήματα, ότι μπορεί να βάλει ο νους σας και φυσικά η φαντασία του Πρώτου μου Μαθητή!!! Το δύσκολο σε αυτό το μέρος του παιχνιδιού είναι που πρέπει να τρέξω στην γεμάτη ενθουσιασμό προσταγή του και να μαντέψω σωστά τι είναι αυτό που δείχνει η εικόνα των σχημάτων που ένωσε...!!! Μμμμμ!!! Άντε να σε δω τώρα, μου λέει, μπορείς να το βρεις μαμά; Δεν ήπιες και το γάλα σου....!!!


Το πιο διασκεδαστικό όμως παιχνίδι για τον μικρό μου μαθηματικό είναι αυτό με τις εικόνες και τους αριθμούς. Όσα κι αν του έχω πασάρει από το εμπόριο κατά καιρούς, δεν κατάφεραν να τον συγκινήσουν, μέχρι που σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω κάτι που έκανα και στα πρωτάκια μου όλα αυτά τα χρόνια. Πήρα αρκετά γλωσσοπίεστρα, εκτύπωσα και διάφορες εικόνες με αριθμούς τόσους όσους να φτάνουν το πλήθος που μαθαίνουμε ή που γνωρίζουμε ως τώρα, κόλλησα την εικόνα στα ξυλάκια και μετά με ένα κοπίδι χώρισα τις ενώσεις και έφτιαξα το παζλ. Το παιχνίδι είναι εξαιρετικό για τη διδασκαλία των αριθμών αλλά και για τη διαδικασία της αντίληψης και του σχηματισμού ορθής εικόνας! Είναι μια εύκολη και ανέξοδη σχεδόν κατασκευή, στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε έτοιμες εικόνες με αριθμούς οπότε δεν θα χρειαστείτε χρόνο στο  word. Νομίζω πως αξίζει να το δοκιμάσετε!


Για εμένα η ενασχόληση του μαθητή μου με τους αριθμούς με κάνει να νιώθω κρυφά μια τεράστια περηφάνια!!! Είτε τα καταφέρει είτε όχι, σημασία έχει η προσπάθεια και κυρίως η επαφή με την αρχή του χάους, άλλωστε είμαστε τόσο δα μικρά ανθρωπάκια που σιγά σιγά ανακαλύπτουμε τη μαγεία του κόσμου γύρω μας, μια μαγεία που μας εκστασιάζει, μας εξιτάρει και μας κάνει να θέλουμε κάθε φορά και κάτι παραπάνω! Έτσι είναι τα παιδιά σήμερα, απλά τετραπέρατα!!!!
Νομίζω πως για καιρό οι αναρτήσεις μου θα αφορούν στις δραστηριότητες μας την μεγάλη περίοδο του εγκλεισμού !!! Η Άνοιξη όμως είναι μπροστά μας και ελπίζω σύντομα να ασχοληθούμε με ολοκαίνουρια πράγματα στον έξω κόσμο, στον καθαρό αέρα!!!

 Να περνάτε καλά όπου κι αν είστε ότι κι αν κάνετε!!!

Πολλά φιλιά


CONVERSATION

19 Σχολια:

  1. Κική μου πραγματικά αυτή η δραστηριότητα με τους αριθμούς είναι πολύ ωραία ιδέα. Θα την φτιάξω για τον εγγονό μου.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχες ιδέες Κική μου!!Θά τίς εφαρμόσω πολύ σύντομα μέ την Δημητρούλα μου!!
    Ολο αυτοσχεδιάζω παίζοντας μαζί της!!!Νάσαι καλά!!Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όμορφες ιδέες.....μοναδικές στιγμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ξερες πόσο απολαμβάνω αυτές τις... εκπαιδευτικές αναρτήσεις σου!
    Τις απολαμβάνω και το εννοώ!
    Πολύ μου αρέσουν οι δραστηριότητές σας και το σημαντικό είναι πως έχουν κεντρίσει και το ενδιαφέρον του Βασιλιά σου!
    ;-)
    ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, κούκλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξερεις τι δυσκολα είναι όλα αυτα για το μικρό κεφαλακι Κική μου; αλλα αφου έχουν εσενα μαμα..με τόσο εξυπνες ιδέες σιγουρα θα γινουν φωστήρες τα παιδια .. δεν το συζητω.. μικρή μου το βλέπεις και εσύ άλλωστε ..και χαιρομαστε και εμεις που μας δείχνεις τα κατωρθωματα τους περηφανη μανουλα..!!!! να περνατε ομορφα οτι και να κανετε.. ναι; φιλακιααα πολλα σε σένα και στον Αιστάιν σου... !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κικίτσα μου πόσο μεγάλωσε ο Βασιλάκης σου!!!! Υπέροχες οι δραστηριότητες σας... και βέβαια το παιδί έχει μαθηματικό μυαλό, αλλά και πολύ καλή δασκάλα!!!! Πάντως εγώ εύχομαι να φτιάξει γρήγορα ο καιρός για να μπορείτε να βγείτε στον καθαρό αέρα!!!! Πολλά πολλά φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι, ναι, να μας τα δείχνεις να μαθαίνουμε κι εμείς.
    Μπράβο σε σένα, μπράβο και στον μικρό φωστήρα σας.
    Όταν βγήτε έξω, θα μας δείξετε άλλες δραστηριώτητες.
    Φιλάκια πολλά σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ έξυπνη ιδέα αυτή με τα ξυλάκια....!
    Επίσης υπέροχη η τελευταία φωτογραφία με τα δαχτυλάκια του :)
    Φαίνεται τετραπέρατος να τον χαίρεσαι!!!
    Καλημέρααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κική πολύ ωραίες ιδέες!
    ΘΑ δοκιμάσω μερικές με την μικρή μου και αν πάει καλά θα επανέλθω και για τις υπόλοιπες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κική μου πόσο τρυφερά περιγράφεις τις δραστηριότητες του μικρού σου μαθηματικού !!Και αλήθεια τι έξυπνη ιδέα είναι αυτή !! Να είστε όλοι καλά , η Ανοιξη έρχεται !!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία ιδέα αυτή! Έχω κάνει κι εγώ κάτι παρόμοιο, η διαφορά είναι πως αντί για αριθμούς κάτω από την εικόνα είχε γράμματα (σχηματίζοντας μια λέξη) και πως αντί να το κολλήσω σε γλωσσοπίεστρα, εγώ το πλαστικοποίησα.
    Καλά να περνάτε, και λίγη υπομονή: η άνοιξη πλησιάζει!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία ιδεα!!!! Βεβαια εγω με τα μαθηματικα, ειμαστε χρονια στα μαχαιρια αχχαχα
    Καλό Παρασκευοσαββατοκύριακο
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. γλωσσοπιεστρες παιχνιδακι? μα τι υπεροχη ιδεα! μου αρεσε πολυ και σιγουρα θα το λατρεψει και η μεγαλη μου για αρχη! μαθηματικα μυαλα εν δραση λοιπον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  14. ✿‿⎠
    Que bacana! Nunca vi um quebra cabeças como esse, feito de palitos de picolés.
    Super, mas super criativo.
    Bom domingo! Boa semana!
    Beijinhos.
    ╰✿╯

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ όμορφες και χρήσιμες οι εκπαιδευτικές ιδέες σου Κική μου! Άντε να έρθει αυτή η Άνοιξη που την περιμένουμε πως και πως!!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σε χαίρομαι Κική μου που πάντα βρίσκεις όμορφους και διδακτικούς τρόπους να απασχολείς τα μικρά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πόσο όμορφη ιδέα! Και διασκεδάζει αλλά και ακονίζει το μυαλό του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέραααααα !! Να 'ερθω στην παρέα σας με θέλετε για να μου δείξετε πως παίζετε με τα όμορφα χειροποίητα από γλωσσοπίεστρα παιχνίδια σας;Ειμαι γιαγιά αλλά θα το κάνω να φαίνομαι μικρό παιδάκι.Ε; ε; περιμένω την πρόσκληση Φιλάκια αγαπημενη γλυκιά μανούλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υour comments make me happy!!