Λατρεύουμε τις φράουλες!

Ναι, ναι, ναι είμαστε λάτρεις του συγκεκριμένου φρούτου, αγαπάμε το χρώμα του, τη μυρωδιά του, το σχήμα του και φυσικά την υπέροχη γεύση του! Τις αγαπάμε τόσο πολύ που φέτος είπαμε να τις καλλιεργήσουμε στη ζαρντινιέρα μας. Για μέρες ο Βασιλάκος κοιμόταν και ξυπνούσε με τις φραουλιές που έπρεπε να φυτέψει, άλλωστε ένας καλός κηπουρός επιβάλλεται να έχει και ένα μικρό μποστάνι φραουλιάς στο μπαλονάκι του,  οπότε είπα να τον μυήσω στην κηπουρική αλλά και στην μετέπειτα φροντίδα των φυτών και κάπως έτσι έκλεισε μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ μας!!! Εκείνος θα έπρεπε να μου υπενθυμίζει το πότισμα της φραουλιάς μας και να την ποτίζουμε μαζί, να απομακρύνει τα ζουζούνια που μπορεί να τη γυροφέρνουν, να μην κόβει σε καμία περίπτωση τα ανθάκια της για να τα χαρίσει στη μαμά και φυσικά να μαζεύει τους κόκκινους  καρπούς της!!! Θέλει υπομονή και για αρχή ο μικρούλης μου, έδειχνε πρόθυμος να κρατήσει τη συμφωνία, τόσο που  κάθε λίγο και λιγάκι έτρεχε να τσεκάρει μην τυχών και διψούσε η φραουλιά του!!! Θα είχε τεράστιο  ενδιαφέρον η ιστορία του μποστανιού του Βασίλη, αν η φραουλιά μας δεν δεχόταν επίθεση εισβολής στους άγουρους καρπούς της από μια όχι και τόσο ευγενική κυρία Δεκαοχτούρα..!!! Κλάψαμε πολύ η αλήθεια, απογοητευτήκαμε, πληγωθήκαμε και αποκτήσαμε την πρώτη μας αντιπάθεια η οποία ακούει στο όνομα Δεκαοχτούρα!!! Έτσι εγκαταλείψαμε την ιδέα του μποστανιού στο μπαλκόνι μας και αρκεστήκαμε στις φράουλες που φύτεψε ο Παππούς στον κήπο οι οποίες μεγαλώνουν με τις φροντίδες του Βασίλη φυσικά...


Μέχρι όμως να γευτούμε τις φράουλες του κηπουρούλη μου, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω μερικές από αυτές που είχαμε στο ψυγείο μας και να φτιάξω ένα ξεχωριστό κέικ!!! Τα μικρά μου έλειπαν από  νωρίς βολτίτσα με τον παππού και τη γιαγιά,  οπότε για μένα ήταν μια τέλεια ευκαιρία να χωθώ στην κουζίνα και να χαθώ για ώρες από τον πραγματικό κόσμο, τα κέικ τείνουν να γίνουν μανία  στην οικογένεια τόσο για εμένα που τα φτιάχνω όσο και για τα αγόρια που τα τρώνε, οι περισσότερες συνταγές είναι εύκολες και πολλές φορές γρήγορες, το σπίτι μοσχοβολάει και η γεύση τους μένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας τόσο που δίκαια έχουμε συνδυάσει τα κέικ με τη λέξη σπιτικό! Με λίγα λόγια  είναι από τα πιο must σπιτικά snak μιας που πέρα όλων των άλλων σου λύνουν και το ζήτημα του κολατσιό και της λιγούρας βεβαίως βεβαίως!!! 


Συνταγή για το κέικ Φράουλας

Υλικά
1 φλιτζάνι μαλακό βούτυρο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 αυγά
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. αλάτι
230 γρ.  στραγγιστό γιαούρτι
340 γρ. φρέσκες φράουλες, κομμένες σε κύβους
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°.
  2. Αλευρώνεις και βουτυρώνεις μια φόρμα για κέικ.
  3. Ανακατεύεις τα 2 ¼ από το αλεύρι, την μαγειρική σόδα και το αλάτι σ΄ένα μεγάλο μπολ.
  4. Προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού.
  5. Αφήνεις το μπολ στην άκρη και σ’ ένα μίξερ ανακατεύεις το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να ελαφρύνει το μείγμα.
  6. Προσθέτεις τα αυγά ένα- ένα και βάζεις 1 κ.σ  χυμό λεμονιού.
  7. Ρίχνεις σιγά- σιγά το μείγμα με το αλεύρι και αμέσως μετά το γιαούρτι, μέχρι να ανακατευτούν καλά.
  8. Ανακατεύεις τις φράουλες με το υπόλοιπο ¼ από αλεύρι.
  9. Έπειτα, ρίχνεις τις φράουλες μέσα στο μείγμα, ανακατεύοντας σιγά σιγά με μια μεγάλη κουτάλα.
  10. Βάζεις το μείγμα μέσα στην φόρμα και ψήνεις για περίπου 60 λεπτά.
  11. Όταν έχει ψηθεί και κρυώσει, ανακατεύεις καλά τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και την ζάχαρη άχνη.
  12. Περιχύνεις το μείγμα πάνω απ’ το κέικ κι είναι έτοιμο για σερβίρισμα!


Τελικά τα φρούτα δένουν τέλεια με τα κέικ, τα απογειώνουν θα έλεγα καλύτερα!!! Κάθε συνταγή και μια καινούρια γευστική εμπειρία, αναρωτιέμαι πόσοι απίθανοι συνδυασμοί υλικών μπορεί να υπάρχουν και πόσες εναλλακτικές γεύσεων έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε ώστε να μην βαριόμαστε με τα ίδια και τα ίδια! Δεν είναι τρομερό; 



Το καλοκαιράκι όπου να ναι θα κάνει το ντεμπούτο του, οι καρποί του ήδη μας δίνουν την ευκαιρία να τους απολαύσουμε, προσωπικά λατρεύω τα φρούτα του καλοκαιριού και νομίζω πως φέτος θα τα εκμεταλλευτώ στο έπακρο!!! Οι συνταγές που κυκλοφορούν είναι τόσες πολλές που πραγματικά όρεξη να έχεις να φτιάχνεις αλλά και να τρως!!! 

Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο 
Φιλιά πολλά 





CONVERSATION

21 Σχολια:

  1. Αχ μικροί μου κηπουροί, πήγατε κατευθείαν στα δύσκολα! Οι φράουλες είναι τόσο ευαίσθητες αλλά και τόσο νόστιμες που.... τις λιμπίζονται κι άλλοι!!
    Το κέικ σας πρέπει να είναι υπέροχο, αυτές τις γεύσεις και τα αρώματα τα λατρεύουμε κι εμείς και είμαι βέβαιη ότι μένουν στο μυαλό τους και πάντα θα τους θυμίζουν τη μανούλα!
    Φιλιά γλυκά, κόκκινα και φραουλένια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βρε Νικάκι μου, δύσκολες οι φραουλιές!!! Έγινες τέλειο μεζεδάκι για το ευλογημένο το πουλί!!! Τι τις θέλαμε; Χα χα χα!!! Πάντως το κέικ έγινε τέλειο και νομίζω πως θα το επαναλάβω!!! Φιλιά φραουλένια κι από εμάς!!!

      Διαγραφή
  2. Όλο λέω πως θα δοκιμάσω ένα κεικ με φράουλες και όλο το αναβάλω, πρέπει να στρωθώ!! Είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα!! Εγώ και που φύτεψα μία φόρα φρόντισα και τις ξέκανα μόνη μου :D Πολλά φιλιά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χα χα χα, να το δοκιμάσεις είναι τέλειο!!! Πώς να κάνω δίαιτα μου λες;;; Αν ακούσουμε πάντως την πιο ειδικό στις φράουλες, είναι λέει δύσκολο φυτό, βλέπε Νίκη παραπάνω! Εγώ το άφησα στον μπαμπά μου πάντως Ελεάνα μου!!! Σε φιλώ αγαπημένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω στον κήπο μου φραουλιές (σε γλάστρες, γιατί απλώνονται πολύ αν τις βάλεις στο χώμα και εξαφανίζουν όλα τα άλλα χαμηλά φυτά). Τις γλάστρες τις έχω μόνιμα κάτω στο τσιμέντο της αυλής και όχι κρεμασμένες, σε ηλιόλουστο μέρος, και ποτέ δεν είχα θέμα με τα πουλιά (κι αν έχουμε πουλιά στην περιοχή!) Ίσως κάτι τέτοιο πρέπει να κάνετε κι εσείς, να τις βάλετε κάπου χαμηλά για να μην τις πολυβλέπουν και τις τσιμπάνε.
    Το κέικ φαίνεται νοστιμότατο, ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    Φιλιά και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κική μου, αν βάζατε κάποιο προστατευτικό (τύπου διχτάκι ή τούλι) στη γλάστρα για να την προστατεύσετε? Εμείς στην αυλή έχουμε κρεμαστρές γλαστρούλες με φραουλιές αλλά τις έχουμε ως... "άνθη" περισσότερο! Ευτυχώς υπάρχει χώρος στον κήπο για την... φρουτοπαραγωγή μας! αχαχαχα!
    Βρε τη δεκαοχτούρα!!! Ε, ψάχνει για εχθρούς μου φαίνεται!!!
    Πέρσι είχα φτιάξει πρώτη φορά κέικ με φράουλες αλλά δεν είχε τόσο έντονη γεύση όσο περίμενα... Θα σημειώσω και τη δική σου πρόταση που φαίνεται υπέροχη!
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τόση εισαγωγή και τελικά έφτιαξες το κέικ με φράουλες αγοραστές; χαχαχα Βρε τρελό Κικίδι μου εσύ είσαι από μόνη σου μια φραουλίτσα! Απορώ πως δεν σ'έχουν φάει τ'αγόρια σου!χαχαχα. Εύχομαι να ευδοκιμήσουν οι φράουλες του παππού για να είναι και υγιεινές και να τις ευχαριστηθείτε περισσότερο. Φιλιά φραουλένια σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη για την σφήνα, αλλά γέλασα πολύ με το σχόλιο τής Μαρίας! Αχαχα! Κική, η συνταγή είναι λαχταριστή (ένεκα οι φωτογραφίες!) κι ευτυχώς, έχω φάει πρωινό, αλλιώς δεν θα την άντεχα την λιγούρα μου :) Καλημερούδια και φιλιά, κορίτσια μου, και πάντα νοστιμιές! :))

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ γέλασα πολύ Πέτρα μου, αλλά δεν έχει κι άδικο τόση εισαγωγή για να μας τις φάνε οι Δεκαοχτούρες; χα χα χα!!! Φιλάκια πολλά γλυκιά μου!!!

      Διαγραφή
  7. Λατρεύω κι εγώ οτιδήποτε φραουλένιο! Οι φράουλες είναι τόσο ευαίσθητες... όσες φορές έχω δοκιμάσεις, έχω αποτύχει...
    Εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια!!!!! Να μάθουμε και τα μυστικά τους!
    Θα προσπαθήσω να φτιάξω το κέικ: συνήθως τρώω τις φράουλες και ξεμένω από το βασικό συστατικό...!
    Καλό Σ/Κ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιος δεν λατρεύει οτιδήποτε φραουλένιο αλεξάνδρα μου; Δεν ξέρω πάντως αν θα επιχειρήσω ξανά φράουλες στην γλάστρα, καλύτερα ο κήπος!!! Το κέικ πάντως το φτιάξαμε δεύτερη φορά και δεν έμεινε ούτε ψιχουλάκι!!!Σε φιλώωωω!!!

      Διαγραφή
  8. Μου άνοιξες την όρεξη...φυσικά λατρεύω κι εγώ τις φράουλες!!
    Κι όταν τις καλλιεργείς ο ίδιος, έχουν μιαν άλλη νοστιμιά!
    Αχ την παλιοδεκαοχτούρα που έβαλε στο μάτι τους καρπούς σας κι έκανε το παιδί να κλάψει!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι οι φράουλες έχουν άλλη γεύση και άλλη όψη όταν τα καλλιεργείς!!! Πάντως εμάς η δεκαοχτούρα μας στιγμάτισε για τα καλά!!! Φιλιά πολλά γλυκιά μου!!!

      Διαγραφή
  9. Τη γλυκα του να έχετε οικογενειακός Κική μου, να χαίρεσαι τους μικρούς σου κηπουρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΑ χα χα!!! Είμαστε και του γλυκού οικογενειακώς οπότε μια γλύκα την έχουμε!!! Φιλιά πολλά πολλά!!!

      Διαγραφή
  10. Ωχχχχχ Παναγία μου το βλέπω και μου τρέχουν τα σάλια! Αχχχ αναθεματισμένη διατροφή! Δεν θα τελειώσει; Θα τελειώσει! Ευχαριστούμε Κική μου για την συνταγή, πολλά φιλιά & καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ! Αυτή η διατροφή.... Μέχρι τώρα θήλαζα και είχα μια καλή δικαιολογία για να τρώω ότι τραβούσε η ψυχούλα μου, τώρα;;;; Αχ! Χριστινάκι μου και δεν έχω καθόλου αυτοσυγκράτηση!!!Χα χα χα!!! Το κέικ μου πάντως το έφαγα όλο!!! Φιλάκια Χριστινάκι μου!!!

      Διαγραφή
  11. Ε λοιπόν, κάπως σαν τον Βασιλάκο σου κάνω κι' εγώ με κάθε καινούριο φυτό. Αλλά και με τα "παλιά", κάθε άνοιξη μετράω τα μπουμπούκια και τα "μάτια" τους. Να μου τους φιλήσεις και τους δυο πρίγκιπες σου, κοριτσάρα μου...
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α! Φιλία μου, τα λατρεύουμε όλα τα ζωντανά του Θεούλη, είτε είναι ζωάκι είτε είναι φυτό!!!Ο κήπος μας έγινε υπέροχος, το μπαλκόνι επίσης και το απολαμβάνουμε!!!Φιλάκια πολλά πολλά!!!

      Διαγραφή
  12. Είναι η εποχή τους και είναι φανταστικές. Μου άρεσε η προσθηκη στραγγιστού γιουρτιού!
    Την καλημέρα μου!
    Φιλί γλυκό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχχ και σήμερα το πρωί έφτιαχνα κέικ! Τώρα είδα τη συνταγή σου με τις φράουλες!
    Μόλις βρήκα δικαιολογία για να φτιάξω γρήγορα το επόμενο στη σειρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υour comments make me happy!!