Μμμμ!!! Γλειφιτζούρι από τα χεράκια μου!!!

Καλοκαιράκι, ζέστη, παιχνίδι, θάλασσα, λιχουδιές, βόλτες, παιχνίδι και ξεγνοιασιά!!! Πόσο όμορφα κυλούν οι μέρες το καλοκαίρι; Πόσο υπέροχη είναι αυτή η εποχή και πόσες ευκαιρίες μας χαρίζει για στιγμές γεμάτες από χαρά και χαμόγελα; Τι θα λέγατε λοιπόν για μια τέτοια στιγμή αφιερωμένη στα μικρά σας; Τι θα λέγατε για μια βόλτα στην κουζίνα σας; Τι θα λέγατε για λίγη διασκέδαση πλημμυρισμένη από γεύση και χρώματα; Τι θα λέγατε να γεμίσετε το σπίτι με τρούφες και πολλά πολλά χαμόγελα ευτυχίας καθώς ο ουρανίσκος  θα γεύεται τα ολόδικά σας γλειφιτζουράκια!!!Μμμμμ!!!! Ναι είναι πεντανόστιμα και φτιαγμένα από τα χεράκια σας!!! Εμείς ξετρελαθήκαμε και είμαι σίγουρη πως όποιος τα δοκιμάσει θα κολλήσει... κυριολεκτικά και μεταφορικά!!! Χα χα χα!!!



Η ιδέα για σπιτικά γλειφιτζούρια καρφώθηκε στο μυαλό μου όταν προσπαθούσα να βρω μια πολύ δελεαστική επιβράβευση για τον Βασιλάκο κάθε φορά που θα κατάφερνε να φάει το φαγητό του! Είναι πραγματικά πολύ πολύ δύσκολος σε αυτό το κομμάτι και κάθε μας γεύμα είναι ένας μίνι μαραθώνιος! Έχω καταφύγει σε διάφορα κόλπα κατά καιρούς, αλλά όσο μεγαλώνει τόσο εκείνα φθίνουν και στο τέλος δεν του προκαλούν κανένα απολύτως ενδιαφέρον! Έχουμε γεμίσει όλο το δωμάτιο με διάφορα βραβειάκια που του ετοιμάζω από βραδύς, έχουμε γεμίσει τον κουμπαρά μας με κέρματα, έχουμε πλατσουρίσει στο μπάνιο περισσότερο από όσο πρέπει και φτάσαμε στο σημείο που τίποτα δεν μας πείθει στο να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το γεύμα μας! Έτσι κάποια στιγμή που βρέθηκα στριμωγμένη ανάμεσα στο Βασίλη και το φαγητό του, του πέταξα την πρόταση να μπούμε στην κουζίνα και να φτιάξουμε τα γλειφιτζούρια του Βασίλη!!!


Και το κόλπο έπιασε... Ο μικρός ζαχαροπλάστης φόρεσε τη στολή του και με το στομάχι γεμάτο, την καρδιά να χτυπάει δυνατά από τη λαχτάρα της δημιουργίας, έβαλε τα δυνατά του και με μπροστάρη την δική του φαντασία έφτιαξε τα πιο νόστιμα και χρωματιστά γλειφιτζουράκια του κόσμου!!! Χα χα χα!!! Δεν υπάρχει καλύτερο από το να βλέπεις το παιδί σου, τόσο γεμάτο, τόσο ενθουσιασμένο και τόσο μα τόσο περήφανο για το επίτευγμά του!!! Το απίστευτο της ιστορίας είναι πως στην περίπτωση του Βασίλη αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο κάθε φορά είναι να φτιάξει τα γλειφιτζούρια και όχι να τα καταβροχθίσει...!!! Κάτι τέτοιες στιγμές αναρωτιέμαι σε ποιον έμοιασε αυτό το παιδί...!!! Η συνταγή είναι πανεύκολη και τα μικρά μπορούν όντως να φτιάξουν μόνα τους τα γλειφιτζούρι με μία πολύ μικρή βοήθεια από εσάς.  



Τα υλικά που θα χρειαστούμε για 10 - 15 γλειφιτζούρια

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2/3 κούπας γλυκόζη
  • 1/4 κούπας νερό
  • 2 κουταλιές άρωμα βανίλιας (προαιρετικά)
  • τρούφες, κας κας, καραμελάκια
  • μπαστουνάκια για γλειφιτζούρια ή ξυλάκια από σουβλάκια 
  • θερμόμετρο κουζίνας 
  • λαδόκολλα
  • σακουλάκια για να τα τυλίξουμε
Εκτέλεση


  1.  Ρίχνουµε τη ζάχαρη σε µια βαθιά κατσαρόλα. 
  2. Προσθέτουµε το νερό.
  3. Ρίχνουµε και τη γλυκόζη. 
  4. Αν θέλουµε να έχουν χρώμα τα γλειφιτζούρια, προσθέτουµε µαζί και λίγες σταγόνες από το χρώµα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας. 
  5. Βάζουµε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και αφήνουµε το µείγµα να βράσει χωρίς να ανακατεύουµε. Με το θερµόµετρο  παρακολουθούµε πότε η θερµοκρασία της καραµέλας θα φτάσει τους 150° C. ( εδώ αναλαμβάνουμε μόνοι μας και τα παιδιά απλά παρακολουθούν)
  6. Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο  ρίχνουµε µε µια κουτάλα µικρή ποσότητα από την καραµέλα στην λαδόκολλα που έχουμε στρώσει στον πάγκο. Η καραμέλα μας απλώνεται αμέσως και παίρνει στρογγυλό σχήµα ενώ το µέγεθος που θα έχει το γλειφιτζούρι μας εξαρτάται από την ποσότητα που θα ρίξουµε. Από αυτό το σημείο και μετά μπορούμε να αφήσουμε τους μικρούς ζαχαροπλάστες να δημιουργήσουν.
  7.  κολλάμε στην επιφάνειά των γλειφιτζουριών καραµελάκια, κας κας και τρούφες  όσο είναι ακόµη ζεστά.
  8. Στη συνέχεια πιέζουµε στο κέντρο τα μπαστουνάκια για γλειφιτζούρι, πριν κρυώσει η καραμέλα μας.
  9. Αφήνουµε να κρυώσουν (εγώ τα άφησα σχεδόν 4ώρες) και µε ένα µαχαίρι τα ξεκολλάµε προσεκτικά από τη λαδόκολλα.
Εμείς από την πρώτη φορά που τα επιχειρήσαμε έχουμε φτιάξει άλλες 3 δόσεις, νομίζω πως πλέον πραγματικά δεν μας νοιάζει να τα φάμε αλλά να τα φτιάξουμε...!!! Είναι τέλεια ιδέα για κέρασμα όχι μόνο για τους μικρούς μας φίλους αλλά και για τους μεγάλους, ακόμα και οι γιαγιάδες μας ξετρελάθηκαν και εμείς τις βλέπουμε και γελάμε!!! Για όσες το τολμήσετε σας εύχομαι καλή επιτυχία!!

Να περνάτε τέλεια



CONVERSATION

20 Σχολια:

  1. χαχα! Τέλεια γλειφιτζουράκια!! Και μόνο που τα κοιτάς, σου φτιάχνει η διάθεση!!!!
    Μπράβο σε μεγάλους και μικρούς ζαχαροπλάστες!!!
    ;-)
    Καλό μήνα, ομορφιά μου!
    ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ άπειρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε τα είναι και για μικρά, χαριτωμένα πιτσουνάκια ότι πρέπει λιχουδιά!!!Χα χα χα!!! Φιλάκια πολλά πολλά και καλό μήνα κοριτσάκι μου!!!

      Διαγραφή
  2. Πολλά πολλά μπράβο για τα τόσο ωραία σας γλειφιτζούρια!
    Δεν έχω δει πιο ωραία να πεις στο Βασίλη!
    Ευτυχώς που έχεις ένα τέτοιο υπέροχο παιδί κι αναλαμβάνει δράση, αλλιώς δεν θα κατάφερνες τίποτα μόνη σου Κική μου, οφείλεις να το αναγνωρίσεις!

    Τη γλύκα τους να έχει ο μήνας, καλός και χαρούμενος να είναι!
    Φιλάκια πολλά και στους δυο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ! Βρε Μαίρη μου, πόσο όμορφο σχόλιο μας άφησες; Μέσα στην κάψα του καλοκαιριού κι εμείς με πυρετό και αντιβίωση αλλά διαβάζοντάς σε μας έφτιαξες τη μέρα, τη στιγμή, την εβδομάδα, το μήνα, όλα!!!Σ' ευχααριστώ πολύ γλυκιά μου!!! Στο Βασίλη έχω μεταβιβάση πόσο υπέροχο παιδί είναι "τα λόγια σου " και καμαρώνει, δεν το κρύβω!!! Χα χα χα!!! Γλυκό μήνα και σε σένα καλή μου, φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  3. ω! τελεια και εψαχνα συνταγη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλο μήνα Κική μου όμορφο και γλυκό, γλυκό σαν τα γλειφιτζουρια του Βασίλη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Κατερινάκι μου γλυκό!!! Να περάσετε τέλεια!!!

      Διαγραφή
  5. Μου αρέσει πολύ ή ιδέα σου με τα γλειφιτζουρια....ποιος μπορεί ν'αντισταθει;μπροστά σε τετοιο γλυκό πειρασμό .Είμαι σίγουρη ότι πάντα θα βρίσκεις κάτι νέο για να πειθεις τον μικρό σου....πολλά φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μμμμ!!! Δεν ξέρω, φοβάμαι μην τύχει και μείνω από ιδέες και όχι τίποτα άλλα θα διαρκεί το κάθε μας γεύμα 12ωρο!!!Χα χα χα!!! Καλό καλοκαίρι Μαράκι μου γλυκό!!!

      Διαγραφή
  6. Ωραία ιδέα!!!!! Σίγουρα θα ξετρελαθούν τα παιδιά!!
    Καλό μήνα!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την δοκιμάσεις θα αρέσουν σε όλους!!!Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  7. Δεν εχω δει πιο ομορφα γλειφιτζουρακια Κική μου και διαφανα ε; μμμμμ ο Βασιλακος θα γινει ενα εξαιρετικος καλλιτεχνης σε τι ... δεν έχει σημασια μικρή μου... οτι θα ξετραλαθηκαν οι γιαγιαδες δεν το συζητω.. και εγω που τα βλεπω τα λιγουρεύομαι..να του πεις..χα..χα.. κ πολλες ομορφες και χαρουενες μερες καλοκαιρινες να έχετε..καλο μηνα αγαπη μου.. φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα με γεια και το καινουργιο σου όμορφο λούκ...ξεχασα να στο γραψω την περασμενη φορα..!!

      Διαγραφή
    2. Χα χα χα!!! Έσύ γλυκιά μας Ρουλίτσα τι άλλο θα μπορούσες να πεις;;; Μου λες;;; Έλα να σε κεράσουμε κι εσένα γλειφιτζουράκια από τα χεράκια του Βασίλη, άλλωστε κι εσύ ανήκεις επίσημα στην ομάδα των γιαγιάδων μας!!! Καλό καλοκαίρι αγαπημένη μου Ρούλα!!!

      Διαγραφή
  8. Χαίρομαι που σου άρεσε το λουκ μου!! χα χα χα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το γεγονός ότι είναι διάφανα και με όλα αυτά τα χρωματιστά μέσα τους τα κάνει πιο λαχταριστά από τα συνηθισμένα. Και σίγουρα είναι πολύ πιο υγιεινά από αυτά του εμπορίου μιας και ξέρεις από τι είναι φτιαγμένα. Εύγε Κική μου για την ιδέα για να δελεάσεις το αγοράκι σου αλλά και την εκτέλεση! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστινάκι μου γλυκό! Μακάρι να το τολμήσεις είμαι σίγουρη πως θα κολλήσεις!! Χι χι χι!!! Φιλιά πολλά πολλά και συγχαρητήρια για τις συμμετοχές σου!!! Καμαρώνω!!!

      Διαγραφή
  10. Τι λαχταριστα που φαινονται!η συνταγη θα μπει συντομα σε εφαρμογη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν δεν εχεις θερμομετρο κουζινας,υπαρχει αλλος τροπος να καταλαβεις οτι ειναι ετοιμη η καραμελα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υour comments make me happy!!