Σταφιδόψωμο με κανέλα στο Πι & Φι


Νοέμβρης!!! Γλυκός και κρύος με ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο μπροστά μας και λέω να σας ξεσηκώσω λιγάκι με το θέμα της σημερινής ανάρτησης!!! Χμμμ! Θα σας βάλω στην κουζίνα είμαι σίγουρη και εσείς με τη σειρά σας θα ξεσηκώσετε με τις μυρωδιές τη γειτονιά!!!! 
Έχει καιρό που επιχείρησα να φτιάξω σταφιδόψωμο και για όσους ακολουθούν στο instagram θα θυμηθούν τις φωτογραφίες που είχα ανεβάσει τότε. Μιας και η συνταγή πέτυχε στα μέσα αλλά και στα έξω, είχα βγάλει τις καλλιτεχνικές μου φωτογραφίες και τώρα ήρθε η ώρα της ανάρτησης!!! Γι' αυτά τα σταφιδόψωμα λοιπόν  δέχτηκα μπόλικα e- mails οπότε νομίζω πως θα είναι μια ανάρτηση πολύ πολύ χρήσιμη για τις μαμάδες και όχι μόνο, που τρέχουν σαν παλαβές 100άρι καθημερινά να τα προλάβουν όλα και φυσικά μέσα σε αυτά τα 'ΟΛΑ να υπάρχει και ποικιλία στο κολατσιό των παιδιών, για το σπίτι, το σχολείο, τη βόλτα... Ε!!! και τον καφέ της μαμάς φυσικά!!!


Η συνταγή είναι από αυτές τις τεμπέλικες που εγώ τις λατρεύω πραγματικά. Ανήκω άλλωστε στο club των παλαβών μαμάδων που το 24ωρο είναι λίγο μα πολύ λίγο πραγματικά!!! Πάντα τις δοκιμάζω με επιφύλαξη την πρώτη φορά, αν μείνω ικανοποιημένη ακολουθεί δεύτερη απόπειρα λιγάκι "βελτιωμένη", τις φέρνω στα μέτρα μου με λίγο ρίσκο φυσικά αλλά ευτυχώς με αποζημιώνουν στο τέλος !

Για τα υλικά θα χρειαστούμε:


1 φλιτζάνι σταφίδες
6 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
1,5 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρέματος
2,5 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή
1 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

4 φλιτζάνια ζεστό νερό
1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
1 τσιμπιά με τα δαχτυλάκια αλάτι 
2 κουταλιές μέλι για γυάλισμα
Εκτέλεση

Μέχρι να ετοιμάσετε το καφεδάκι σας, βάλτε σε ένα μπολ με ζεστό νερό ( τα 4 φλιτζάνια, εγώ βράζω το νερό στο βραστήρα) τις σταφίδες να μουλιάσουν, δεν χρειάζεται περισσότερο από 10 λεπτάκια! Έπειτα ρίξτε στο μπολ και το λάδι και ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Σιγά σιγά βάζουμε ένα ένα τα στερεά υλικά αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι. Εφόσον έχουν μπει όλα τα υλικά στο μπολ ξεκινάμε τα ζυμώνουμε!!! Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και αφήνουμε το ζυμαράκι για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Μετά χωρίζουμε σε μπαλίτσες τις οποίες απλώνουμε σε μπαστουνάκια και τις στριφογυρνάμε να γίνουν σαλιγκαράκια, με ένα πινελάκι περνάμε με μέλι τα ψωμάκια πασπαλίζουμε και λιγη ζάχαρη. Βάζουμε τα ψωμάκια σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν!!! Εντωμεταξύ το σπίτι μοσχοβολάει ψωμί με κανέλα....

Δεν λερώνω σχεδόν τίποτα στην κουζίνα! Δεν επικρατεί πανικός, δεν χρησιμοποιώ μίξερ!!!  Οι κοιλίτσες γεμίζουν πραγματικά υγιεινά, οπότε δεν πονοκεφαλιάζουμε με το τεράστιο θέμα που λέγεται "κολατσιό". Υπάρχει καλύτερο; Την επόμενη φορά που θα φουρνίσω ψωμάκια θα δοκιμάσω να βάλω αντί για σταφίδες, μύρτιλλα που κράτησα από το καλοκαίρι στην κατάψυξη! Αν πετύχει θα έχουμε και εναλλακτική προσθήκη στη συνταγή!!!

Happiness is Homemade!!!

Καλό μήνα βρε παιδιά!!!






CONVERSATION

22 Σχολια:

  1. Την περίμενα αυτή την ανάρτηση! Λοιπόν φαίνεται εύκολο, αν και φοβάμαι λίγο τη ζύμη... Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε, γιατί μου αρέσουν πολύ τα σταφιδόψωμα. Εδώ και δυο χρόνια, παλιότερα όχι!!!!
    Ευχαριστούμε, Κική! Καλό μήνα εύχομαι!!! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω Αλεξάνδρα μου πως την περίμενες και σου ζητώ συγνώμη που άργησα τόσο πολύ να την ετοιμάσω!Σου εύχομαι καλή επιτυχία και περιμένω τις εντυπώσεις σου! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  2. Καλημερα ηλιολουστη από τα νότια! Τι μοσχοβολιστα κερασματα μας φερνεις σήμερα; εννοειτα ότι θα δοκιμαστούν άμεσα! Δεν είναι μόνο που λατρεύω αυτες τις γευσεις και τα αρώματα, αλλά έκλεισε και το κυλικείο στο σχολείο μας φετος κι εχουμε έναν ακόμα πονοκέφαλο οι μαμάδες, για να αποφύγουμε τα τυποποιημένα του περιπτερου και τα ακριβα και ανθυγιεινα του φαστ φουντ.
    Φιλιά!!! Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα Νικούλα μου! Το πρόβλημα με το φαγητό των παιδιών στο σχολείο το γνωρίζω καλά χρόνια τώρα! Το θέμα πως πλέον το αντιμετωπίζω και στο σπίτι με τα δικά μου παιδιά! Λύσεις όμως υπάρχουν και εμείς θα κάνουμε τα δύσκολα εύκολα!!! Σε φιλώωω!!!

      Διαγραφή
    2. Καλέ που πήγε το σχόλιο; Εγραφα που λες ,Σαββατο απόγευμα, ότι τα σταφιδοψωμάκια σου συνόδευαν τον καφε μας και μοσχοβολούσε το σπίτι! Δευτερα πρωί τ
      α πήραν και στο σχολείο!
      Πολύ νόστιμα, και σχεδόν με το τίποτα, ούτε βουτυρα, ουτε μαργαρίνες, ούτε αυγα... Μονο που μου βγηκε υγρη η ζύμη και χρειάστηκε παραπάνω αλευρακι.
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Τέλειαααα!! Πάω να τα φτιάξω!! φιλάκια μωρό μου όμορφο!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα για καλό τα έβαλες και μας τα μόστραρες τα σταφιδοψωμακια βρε Κική μου;..οχι μονο τα λιγουρεύτηκαν τα μικρα σου σιγουρα..αλλα πιο σιγουρα τα λιγουρευτηκαν και οι γιαγιαδες..χα..χα..
    Ετσι καλο μου... να βρισκεις συνταγές που δεν θελουν πολύ δουλεια.. να τις κανουμε και εμεις.. μμμμμμμ μεχρι την Κρητη μυρισαν .. ετσι που τα βλεπω λαχταριστα και ομορφα..αχ..τι μου κάνεις!!!πολύ ομορφα μπηκε ο μηνας μικρή μου .. να είναι χαρούμενος και χαμογελαστος... φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι έτσι να σε ξεσηκώνω σμαραγδάκι μου !!! Λιγούρες για γιαγιάδες ε; Τι καλύτερο από αυτό βρε Ρουλίτσα; Απόλαυσε όλα τα ωραία της ζωής όπως μόνο εσύ ξέρεις!!! Καλό μήνα αγαπημένη!!!

      Διαγραφή
  5. Λατρεύω σταφίδες και κανέλα!
    Δεν είναι για τις γιαγιάδες είπες;
    Καλά θα δώσω και στα κοριτσάκια μας.
    Διευκρίνισε μου κάτι, Τις σταφίδες τις βάζουμε στο ζεστό νερό της συνταγής, δλδ στα 4 ποτήρια νερό και συνεχίζουμε εκεί;
    Λέω να τα φτιάξω αύριο.
    Καλή συνέχεια και Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Ρενάκι τα λατρεύω και νομίζω πως είναι ένας σούπες συνδυασμός για την εποχή! Συγνώμη που δεν τόνισα το σημείο με το νερό! Το διόρθωσα όμως αμέσως! Φυσικά χρησιμοποιούμε αυτό το νεράκι της συνταγής και μέσα σε αυτό προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά! Καλή επιτυχία γιαγιάκα !!! Σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  6. Ωραία συνταγή Κική!! Θέλει να τα φτιάξει η πεθερά μου και έχουμε την ίδια απορία με την Ρένα...φαντάζομαι το ίδιο νερό θα είναι?!...Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες στη χρυσοχέρα πεθερούλα πως το νεράκι είναι το ίδιο και εύχομαι να τα φτιάξει στην υγειά σου!!!Καλή επιτυχία!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
    2. Έκανε εχτές το πρωί μισή δόση για δοκιμή αλλά τα 2 φλιτζάνια νερό ήταν πολύ για τη μισή δόση κ έβαλε 5 κούπες αλεύρι αντί για 3 γιατί ήταν σαν χυλός, πάντως ωραία η γεύση τους!..θα ξανα φτιάξει σήμερα με βάση τις χθεσινές αλλαγές..δε ξέρω τι πήγε λάθος, αλεύρι για όλες τις χρήσεις έβαλε..θα δούμε πως θα βγούνε τα σημερινά, για την ώρα τρώω τα χθεσινά που μου έφερε και πάω να σιδερώσω χαχα φιλιάαα..

      Διαγραφή
  7. Αρχικά να σου πώ Κική μου για την αναβάθμιση στο blog σου.Την βρίσκω υπέροχη και σου εύχομαι κάθε ανάρτηση σου να είναι μοναδική.όσο για τα σταφιδόψωμα δεν λέω ποτέ όχι ιδιαίτερα αν με κεράσουν Υπέροχη συνταγή και έυγεστη απ'ότι καταλαβαίνω...τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι πόσο χαίρομαι που σου άρεσε η αναβάθμιση μου!!! Κι εγώ την καμαρώνω, δεν το κρύβω!!! Σε φιλώ κι εγώ!!!

      Διαγραφή
  8. αυτη η συνταγη εχει ολα τα θετικα ν ατη δοκιμασει κανεις!!!
    πρωτον κ κυριον δε λερωνεις σχεδον τπτ!!!
    δευτερον ποιος μπορει να αντισταθει στο αρωμα κανελας?
    νομιζω οτι θα την κανω σημερα κιολας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει μόνο θετικά κοριτσάρα μου και είμαι σίγουρη πως εσύ με την τέχνη σου θα την απογειώσεις!!! Για να δούμε τι θα έχεις να μου πεις!!! Καλή επιτυχία!!!

      Διαγραφή
  9. Μμμ! Μοσχομυριστή συνταγή! Σίγουρα θα με βάλεις στην κουζίνα, Κική μου. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι μοσχομυριστή η συνταγή και η μυρωδιά κρατάει για μέρες! Χειμώνας μπροστά μας!!! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  10. Είναι πανεύκολη συνταγή και φαίνονται και πεντανόστιμα! Αυτό που όταν ψήνουμε γλυκό με κανέλλα μοσχομυρίζει όλο το σπίτι μου αρέσει και εμένα πολύ! Ευχαριστούμε για την συνταγή Κική μου, φιλάκια πολλά!

    www.artdecorationcrafting.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και είναι μια μυρωδιά που εμένα προσωπικά με ταξιδεύει Χριστινάκι μου! Φιλιά πολλά γλυκιά μου!!!

      Διαγραφή

  11. Ασφαλώς και θα δοκιμαστεί, καλέ! Είσαι σοβαρή?!
    Και ξέρεις γιατί? Επειδή δεν σε εμπιστεύομαι! Επειδή λες εσύ πως είναι νόστιμο πρέπει να σε πιστέψω? Όοοοοχι! Οφείλω να το τσεκάρω μόνη μου! (Σε έπεισα? Έφτασε η μύτη μου μέχρι εκεί???!)
    ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά κ' πολλές ευχές για ένα όμορφο Σαββατοκύριακο, κορίτσι μου!
    Ευχαριστούμε για την πρόταση!
    Μοσχομύρισε ο τόπος!!! Ααααααχ!!!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υour comments make me happy!!